您现在的位置: 外语爱好者网站 >> 英语 >> 中学英语 >> 正文

中考语法易错题汇编及分析(五)

作者:未知    文章来源:阅读与作文    更新时间:2007/8/20
       56.The population of the world in 20th century became very much _________ than that in 19th.
  A. bigger B. larger
  C. greater D. more
  答案:B.(选择其它三项的同学要注意population的固定搭配是large)
  57.Miss Li is one of _______ in our school.
  A. a popular teacher B. more popular teacher
  C. most popular teacher D. the most popular teachers
  答案:D.(选择其它三项的同学要注意one of + 复数的用法。)
  58.The magazines are ________ easy that the children can read them well.
  A. suchB. so C. too D. very
  答案:B (选择A的同学要注意easy是形容词,要用so…that, 而不用such…that)
  59.—Would you like ________ more tea?
  —Thank you. I’ve had ________.
  A. any,muchB. some,enough
  C. some,muchD. any,enough
  答案:C(选择B的同学要注意enough是形容词,不能说had enough)
  60.I think basketball is _______. I like to watch it.
  A. boring B. bored C. exciting D. excited
  答案:C(选择D的同学要注意basketball本身很令人激动,excited表示被什么所感染而激动。)
  61.This dinner looks _______ to me, and I like it.
  A. terrible B. good C. badly D. nicely
  答案:B(选择D的同学要注意look在这里是系动词,后面要加形容词。)
  62.The math problem is so hard that ________ students can work it out.
  A. a few B. a littleC. manyD. few
  答案:D(选择A、C的同学要注意语境,这里指没有什么学生能做出来。)
  63.—What’s the weather like tomorrow?
  —The radio says it is going to be even ______.
  A. bad B. worstC. badlyD. worse
  答案:D(选择A的同学要注意,even+比较级)
  64.Though she talks ______, she has made ________ friends here.
  A. a little,a few B. little,few
  C. little,a fewD. few,a few
  答案:C(选择A的同学要注意语境,这里指虽然她不怎么说话,但她有一些朋友。)
  65.He never does his work _______ Mary.
  A. as careful asB. so careful as
  C. as carefully asD. carefully as
  答案:C(选择A和B的同学要注意work 是行为动词,要用副词来修饰。)
  66.If it ________ tomorrow we’ll go to the park.
  A. will not rain B. doesn’t rain
  C. is not rainingD. didn’t rain
  答案:B (选择A的同学要注意if引导的条件状语从句主句用将来时, 从句用一般现在时。)
  67.The radio says the snow ______ late in the day.
  A. stopsB. will stop C. has stopped D. stopped
  答案:B. (选择A的同学要注意语境, late in the day表示 “晚些时候”, 要用将来时)
  68.The nurse told the children the sun ______ in the east.
  A. rises B. rose\C. will riseD. has risen
  答案:A (选择B的同学要注意, 虽然主句中用了told, 但太阳从东方升起是真理性事实, 应用一般现在时表示。)
  69.—Are you sure you have to? It’s been very late.
  —I don’t know ______ I can do it if not now.
  A. whereB. why C. when D. how
  答案:C (选择D的同学要注意语境, 根据语境知道这里强调的是必须现在做,否则就没有时间了)
  70.—Could you tell me _______ she is looking for?
  — Her cousin, Susan.
  A. that B. whose C. whomD. which
  答案:C (选择其它三项的同学要注意语境,这里是指找Susan这个人)
  71.—When are the Shutes leaving for New York?
  —Pardon?
  —I asked ___________.
  A.when are the Shutes leaving for New York
  B.when the Shutes are leaving for New York
  C.when were the Shutes leaving for New York
        D.when the Shutes were leaving for New York
  答案:D (选择B的同学注意到了宾语从句的语序,但同时要注意时态要用相应的过去时。)
  72.Would you please tell me ________ next, Mr Wang?
  A. what should we doB. we should do what
  C. what we should doD. should do what
  答案:C (选择A的同学要注意宾语从句的语序为陈述语序。)
  73.Mr. King didn’t know _______ yesterday evening.
  A. when does his son come back B. when his son comes back
  C. when did his son come homeD. when his son came home
  答案:D (选择C的同学要注意考虑宾语从句的陈述语序)
  74.Alice has gone to the classroom and she didn’t say ________.
  A. when did she come back B. when would she be back
  C. when she came backD. when she would be back
  答案:D(选择C的同学要注意语境,这里要用过去将来时。)
  75.— I’m sorry I broke your coffee cup.
  —Oh,really? _________.
  A. It doesn’t matter B. I don’t know
  C. it’s OK with me D. You’re welcome
  答案:A(选择C和D的同学要注意中文的干扰。D是用来回答别人的致谢的。)
  76.—Would you mind calling me back tomorrow again?
  —_________.
  A. Not at allB. You’re welcome
  C. You’re right D. Nice to meet you
  答案:A(同62题)
  77.He hardly had anything to eat, ________ he?
  A. didn’t B. hadn’t C. had D. did
  答案:D(选择A的同学要注意hardly表示否定;选择B和C的同学要注意,反意疑问句要用助动词。)
中考英语词组总复习
中考英语句法知识考题演练及答案
连词
应用文
中考语法易错题汇编及分析(四)

中考语法易错题汇编及分析(五):https://www.ryedu.net/syy/zxyy/200708/3837.html
  • 下一篇文章: